5 criterii importante in alegerea unui televizor.

Atunci cand ne hotaram sa achizitionam un televizor, trebuie sa tinem cont de anumite criterii prin care se diferentiaza televizoarele:

Diagonala

Factorul care primeaza in alegerea diagonalei televizorului este suprafata spatiului in care urmeaza a fi amplasat. Spatiul influenteaza in mod direct distanta de la care vom privi la televizor.

Cu totii avem tendinta de a opta pentru un televizor cu diagonala mare, pe considerentul ca ” mai mare va fi mereu mai bine/ bun “. Doar ca trebuie sa tinem cont de un simplu calcul mamtematic: distanta dintre televizor si telespectator trebuie sa fie cu cel putin 1,6 m mai mare decat diagonala ecranului pentru a beneficia de o vizualizare si experienta optima. Astfel ca pentru a viziona la un televizor de 21 inch, respectiv 54cm, intre noi si televizor ar fi bine sa existe o distanta de aprox. 2-2,1 m.
Spatiile/ camerele mai mari, precum living-ul, suporta diagonale mult mai mari, deoarece îți permit vizualizarea de la o distanță mai mare.

In tabelul de mai jos avem distantele minime care ne permit o vizualizare a imaginii în mod confortabil, in functie de calitatea semnalului, fără a obosi ochii. Astfel ca pe orizontala avem diagonala display-ului ( ecranului ), in inch, iar pe verticala distanta minima de vizualizare, in inch si cm.

Cum ne alegem televizorul ?

Tipul de display (tehnologia de fabricatie a ecranului)

Tehnologia de constructie al display-ului este un alt criteriu important pe care trebuie să îl iei în considerare. De la tehnologia CRT la plasmă si ulterior la LCD- CCFL( panou LCD iluminat din spate cu tuburi fluorescente: CCFL- cold cathode fluorescent lamp), iar in prezent la LCD- LED (panou LCD iluminat cu LED-uri: light emitting diodes), QLED sau OLED, calitatea imagini a cunoscut un salt urias.

Termenii LCD (liquid crystal display) și LED (light emitting diode) sunt de cele mai multe ori înțelesi și folositi greșit.

Practic, asa numitul monitor sau televizor LED, este de fapt un monitor LCD, iluminat din spate sau lateral cu barete care contin led-uri. Imaginea este redată de acelasi tip de display – LCD. Deci diferența constă în modul de iluminare a panoului cu cristale lichide- LCD. Monitoarele LCD “clasice” sunt iluminate din spate sau lateral de una sau mai multe lampi fluorescente (CCFL – Cold Cathode Fluorescent Lamp) iar asa numitele monitoare LED sunt iluminate cu LED-uri ( light emitting diode ), dar au acelasi panou de redare al imaginii – LCD. Exceptie facand panourile OLED, acestea neavand backlight ( iluminare spate )

LED- backlight ( iluminare spate )

Tehnologia folosită la iluminarea display-ului la televizoarele cu tehnologie LED este de doua tipuri:

  • Tehnologia Edge Led ( edge lighting )
  • Tehnologia Direct Led ( direct lit sau full-array lighting )

Tehnologia Edge Led foloseste benzi de leduri amplasate pe marginile ecranului. Este mai ieftina si totodata reduce grosimea televizorului, dar calitatea imaginii are de suferit datorita dispersarii neuniforme a luminii de fundal pe suprafata display-ului, rezultand asa numitul efect bleeding.

Exista si televizoare cu tehnologia Edge Led care folosesc tehnologii suplimentare pentru a reduce efectul de bleeding. Un exemplu ar fi Philips, care prin tehnologia Micro Dimming Pro obtine un contrast impresionant si o imagine foarte bună, implicit bleeding-ul este foarte redus.

Tehnologia Direct Led foloseste leduri pe toata suprafata spate a ecranului. Este mai costisitoare si totodată rezulta un display mult mai gros decât in cazul Tehnologiei Edge Led. Avantajul consta in tehnologia Local Dimming care controlează mult mai precis zonele intunecate si zonele luminoase ale ecranului si se obtine o calitate a imaginii foarte bună.

LCD ( liquid crystal display)

Aceste tipuri de display au la baza o tehnologie ce foloseste cristale lichide. Acestea sunt substanțe în stare lichidă care au multe dintre proprietățile fizice și chimice ale structurilor cristaline. Astfel ca in cazul display-ului, moleculele din aceste substante reactioneaza, respectiv se orienteaza diferit atunci cand le este aplicata o tensiune electrica de o anumita valoare si un curent de o anumita intensitate. In aceste conditii moleculele se comporta precum niste filtre de culoare, permitand si trecerea in cantitate variabila a luminii. Dispunerea cristalelor lichide in display sunt sub forma de celule de mici dimensiuni ( pixeli ), numarul acestora fiind dictat de rezolutia display-ului.

QLED ( Quantum dot )

Tehnologia QLED a fost si este dezvoltată în paralel cu cea OLED, dar are principiul de functionare diferit. QLED se bazează pe nanocristale, particule foarte mici ce strălucesc în anumite culori atunci când sunt iluminate, denumite comercial quantum dots. Samsung a “revolutionat” tehnologia QLED, aducand imbunatatiri nanocristalelor, astfel denumindu-le New Metal Quantum Dots. Astfel s-a obtinut o paleta mai mare de culori, ceea ce a dus la o imagine mai intensa si mai naturala.

OLED ( Organic LED )

Televizoarele cu display OLED detin suprematia daca ne raportam strict la calitatea imaginii. O tehnologie nouă bazată pe OLED este așa-numita Active-Matrix OLED, cu abrevierea AMOLED . Astfel ca fiecare pixel de pe ecran este “adresabil”, se poate stinge sau aprinde independent in diverse culori, astfel obtinandu-se culori mai vii, mai plăcute, și un negru mult mai intens, asa numitul True Black, cea ce duce la valori ridicate ale contrastului, implicit la o calitate ridicata a imaginii.

oled vs led

Ca si concluzie, televizoarele cu tehnologie OLED pot reda pana la 21 de niveluri de luminozitate, astfel rezultand un contrast mai bun, sunt mai subtiri datorita lipsei straturilor de cristale lichide, cat si a lipsei iluminarii spate, astfel este eliminata si problema bleeding-ului. Display-ul cu tehnologie OLED poate reda pana la 21 de niveluri de luminozitate rezultand un contrast mai bun. Totodata televizoarele cu tehnologie OLED au cel mai mic consum de energie.

Ca si dezavantaje, luminozitatea unui televizor cu display OLED este mai mica decat la un televizor cu tehnologie LED datorita lipsei iluminarii spate. Astfel ca luminozitatea acestora nu depaseste 600 de nits*. Astfel ca in incaperi mai luminoase cat si pe terase se recomanda un televizor LCD- LED sau QLED, a caror luminozitate depaseste 1000 de nits*.

Nits – unitate de masura a intensitatii luminii unui display/ ecran CRT. Cand ne raportam la luminozitatea unui display/ ecran CRT, nu vorbim de: lumeni, candele, lucsi.

OLED vs QLED

Cel mai mare dezvoltator si producator de display-uri cu tehnologie OLED este LG. Acestia sustin ca OLED, prin tehnologia de constructie, asigura cea mai inchisa nuanta de negru, cel mai bun contrast, implicit o imagine de neegalat.

Samsung subliniaza ca tehnologia QLED foloseste doar culorile de baza: RGB ( red/ green/ blue )- rosu/albastru/verde in timp ce tehnologia OLED foloseste si culoarea alba, astfel ca in cazul celei din urma calitatea imaginii ar avea de suferit. Samsung sustine ca tehnologia QLed mentine intensitatea culorilor constanta cand luminozitatea este setata la maxim, in schimb la tehnologia OLED culorile sunt alterate in aceleasi conditii de luminozitate.

Rezolutia

Odata cu trecerea de la raportul de aspect al ecranului 4:3 la 16:9 s-a renuntat la rezolutia de 640 X 480 pixeli.

Rezolutia HD – 1280 X 720 de pixeli ( 720p ) Este cea mai mica si des intalnita rezolutie la televizoarele cu diagonale de pana in 32 inch. Aceasta rezolutie nu se preteaza la diagonale peste 32 inch, deoarece cu cat creste diagonala cu atat scade calitatea imaginii, devine “pixelata”.

Rezolutia Full HD- 1920 X 1080 de pixeli (1080p). Este rezolutia care este potrivita televizoarelor pana la 43 inch. Si in acest caz, daca diagonala creste mult peste 43 inch, calitatea imaginii are de suferit.

Rezolutia 4K sau Ultra HD- exista mai multe rezolutii in standardul 4K, in televiziune este folosita rezolutia – 3840 X 2160 pixeli. Este cea mai mare rezolutie folosita in transmisiile TV din Romania. Cand ne referim la 4K, nu mai suntem conditionati de diagonala.

Deoarece in Romania majoritatea canalelor de televiziune sunt transmise in SD sau HD si doar cateva posturi sunt transmise in UHD, nu prea se justifica investitia intr-un televizor 4K, desi acestea printr-o functie numita Upscale, ridica artificial calitatea imaginii de la SD si HD/Full HD la UHD.

Smart tv si non smart

TV Non Smart

Piata de televizoare este dominata si in prezent de televizoarele non smart. Aceste televizoare sunt in cele mai multe cazuri din gama low cost si predomina in seriile de televizoare cu diagonale de pana in 32 inch. Acestea nu beneficiaza de conexiune la internet, dar anumite modele pot rula continut media de pe stick sau hard disk extern.

Smart TV

Televizoarele smart sunt televizoare aparute mai recent si au de obicei diagonale de peste 32 inch. Acestea permit conectarea la Internet, prin cablu sau wireless, beneficiind de jocuri si aplicatii de socializare: Facebook, etc. Implicit acestea ofera acces rapid la platforme de streaming, gen: Netflix, HBO Go, Amazon sau Youtube, cat si acces la internet prin browser-ul propriu. Aceste televizoare pot accesa si continut media de pe stick sau hdd extern.

Interfata

Pe orice televizor ruleaza o interfata (sistem de operare), precum calculatoarele folosesc Windows, MacOS, Linux, etc.

LG beneficiaza de propria interfata, Web OS. Acesta este un sistem de operare, open source, bazat pe Linux si a fost dezvoltat initial pentru telefoane mobile. Totodata s-a dovedit a fi cea mai stabila si rapida interfata Smart TV, beneficiind si de foarte multe aplicatii si jocuri.

Cei de la Samsung mizeaza pe Tizen OS. Si aceasta interfata se bazeaza pe sistemul de operare Linux, fiind dezvoltata continuu de cei de la Samsung, Initial echipand o serie de smartphone-uri a producatorului coreean, interfata Tizen s-a dovedit a fi destul de stabila, exceland la numarul de aplicatii si jocuri.

Philips, Sony si Panasonic, au optat pentru Android, sistemul de operare a celor de la Google. Aceasta pare fi o alegere buna, tinand cont ca pe majoritatea smartphone-urilor ruleaza Android OS, iar pe acest sistem ruleaza o multime de aplicatii si jocuri.

Opera este o interfata care ruleaza pe marci de televizoare low cost. Nu se poate compara cu Web OS, sau Tizen, dar s-a dovedit a fi o interfata destul de stabila si un browser bun.

Sistemul de operare Firefox OS este intalnit pe anumite serii de televizoare Panasonic. Acesta este un sistem de operare dezvoltat de Mozilla, si la fel ca multe alte sisteme se bazeaza pe Linux.

error: Content is protected !!
Atelierul de electronica