IBM, Amazon și Microsoft concureza pentru a oferi acces global la computer-ul cuantic.

 Concurenta intre mai multe companii care promit acces la computerul cuantic.

În întreaga lume gigantii tehnologici își construiesc propriile computere cuantice, intr-o cursa care are ca scop punerea la dispozitia lumii “calculul cuantic”. În competiție sunt: IBM, Google, Microsoft, Intel, Amazon, IonQ, Quantum Circuits, Rigetti Computing și cel mai nou “concurent”, Honeywell. Toți concurează pentru a-și arăta capacitatea de abordare a unui nou nivel in calcule complexe.
Calculatoarele cuantice nu vor înlocui vechile calculatoarele, dar ar putea oferi descoperiri imposibil de realizat cu calculatoarele clasice, inclusiv dezvoltarea de noi materiale, reducere traficului orașului sau crearea unei flote de camioane livrând pachete mai eficient.

 Cine este în frunte?

     “Depinde de săptămână sau de lună”, a spus Dan Garrison, arhitect tehnologic în practica cuantică la firma de consultanță Accenture. El spune că nici o companie nu a luat un avans considerabil fata de restul companiilor angajate in acest mega proiect.
Companiile concurente s-au angajat într-o călătorie multi ani, pentru a crește numărul de Qubits*, elementele fundamentale ale procesării cuantice a datelor și reducerea ratelor de eroare, care astăzi limitează “evolutia” calculului cuantic. În timp ce computerele convenționale stochează date ca biți care pot fi fie 0, fie 1, qubit-urile pot stoca o stare mult mai complexă care combină atât 0 cât și 1. Aceasta platforma permite, în principiu, computerelor cuantice să exploreze multe alte soluții la o posibilă problemă de calcul simultan. .Dar calculatoarele cuantice sunt costisitoare, dificil de construit și rulat.      Cel putin pentru inceput vor fi folosite, la scara mai larga, ca servicii de cloud computing.

  Pentru ce este bun calculul cuantic?

      Deși avantajele computerelor cuantice sunt în prezent teoretice, Google speră că va putea oferi un serviciu celor care au nevoie de numere cu adevărat aleatorii – o parte cheie a criptarii.
    Delta Airlines utilizează IBM Q pentru a încerca să reprogrameze mai rapid zborurile după întreruperi masive, precum uraganele și viscolul.
    CERN, cel mai puternic accelerator de particule din lume, folosește calculul cuantic pentru a înțelege universul.
    Daimler vrea să creeze baterii de mașini cu o capacitate mai mare, care să fie mai ieftine și să reducă impactul asupra mediului.
    JPMorgan Chase dorește să îmbunătățească strategiile de tranzacționare a acțiunilor și analiza riscurilor financiare.
    OTI Lumionics utilizează Azure Quantum de la Microsoft, în speranța că poate accelera descoperirea de noi materiale pentru a face ecrane OLED utilizate pe dispozitive precum televizoare, telefoane și tablete.
    Google și IBM văd acest mega proiect, ca o promisiune în ceea ce privește îmbunătățirea inteligenței artificiale, de exemplu în diagnosticarea afectiunilor și detectarea fraudei.

      Un obstacol major în utilizarea computerelor cuantice, este pur și simplu faptul că oamenii nu știu cum sa-l foloseasca, de aceea se lucreaza la dezvoltarea unor soft-uri: Qiskit-ul, soft dezvoltat de IBM, kit-ul de dezvoltare cuantică Microsoft și instrumentul Cirq de la Google. Acestea vor face posibila interactiunea noilor utilizatori cu serviciul de cloud quantum computing.
*qubit– un bit cuantic.